fredag 2. november 2012

Nyheter i forskjellige perspektiv


Når du går inn på en nettavis, hvilken velger du? For hvilken du velger spiller ofte en ganske stor rolle på hvilke type nyheter du liker. I undersøkelsen vår prøvde vi å finne ut hvilke type nyheter avisa Aftenposten og avisa Dagbladet presenterer. Hvor stor er egentlig forskjellen mellom disse? Til hvilke lesere er stoffet ment for, og hvorfor er det store forskjeller når nyhetene ofte er de samme?

De største forskjellene
Etter å ha analysert nyhetssjangrene over to dager føler vi at vi har kommet frem til et fornuftig svar. Resultatene var litt som forventet, men samtidig litt overraskende. VG og Dagbladet er av de mest leste avisene, men visste du hvor mye plass Dagbladet egentlig bruker på underholdningsrelaterte nyheter i forhold til andre nyheter? Grovt regnet brukte de så mye som 2/5 av plassen på underholdning, fremfor andre saker som politikk og naturkatastrofer. I mellomtiden publiserte Aftenposten bare 1/6 underholdningsnyheter. En annen tydelig forskjell er hvor mye tid og plass de to avisene bruker på politiske nyheter. Her fant vi ut at Aftenposten har flere saker, både store og små, fra innenrikspolitikk og utenrikspolitikk, enn det Dagbladet har. En generell forskjell vi har funnet er at Aftenposten skriver mer om hver enkelt sak enn det Dagbladet gjør. 

Et eksempel vi fant, kommer fra den store stormen "Sandy" som svirrer rundt i USA for øyeblikket. Mens Dagbladet skrev med gedigne bokstaver og knall fargebakgrunn for å vekke oppmerksomhet "LIVE: 7 millioner er uten strøm", var dette kun en liten tittel hos Aftenposten. Aftenposten hadde istedet noen få, større saker om stormen.

Så kommer vi til spørsmålet: Hvorfor er nyhetene forskjellige, selv om de egentlig er det samme?
En journalist må ikke bare skrive artikkelen, men også velge en vinkling. Vinklingen kommer ofte an på hvor det er journalisten har fått tak i informasjonen sin fra. Og hvor man vil hente informasjonen sin fra kommer igjen an på hvilken vinkling man ønsker. Dagbladet er en tabloidavis . Det vil si at de er avhengig av at folk reiser til butikken for å kjøpe avisa. Da må det som blir skrevet her være av stor interesse for flest mulig folk, og da hjelper det ofte med store, sjokkerende overskrifter. I motsetning til Dagbladet er ikke aftenposten like avhengige av at folk kjøper avisa i butikken fordi mange av leserne abonnerer på avisa. Derfor trenger de heller ikke de store sjokkerende kjendisnyhetene. Dette gjenspeiler seg også i nettutgavene. 

I diagrammene under ser du resultatene vi kom frem til. De røde stolpene er markert fordi det er mest av disse type nyheter. Den første er Aftenposten, mens den andre er Dagbladet.

1 kommentar:

  1. Godkjent.
    En solid analyse hvor dere reflekterer meget godt. Vinklingsforklaringen dere kommer med er viktig.

    SvarSlett