onsdag 28. november 2012

En kort introduksjon til emnet journalistikk

En journalist har flere sjangre å velge mellom, og hun/han kan også velge blant ulike skivemodeller. Her skal jeg skrive om tre av de viktigste journalistiske sjangrene, og en av skrivemodellene. 

Nyhetsartikkel
Den aller mest brukte journalistiske sjangeren er nyhetsartikkel. Den handler om en aktuell hendelse og den har visse punker som skal være med: tittel, ingress og brødtekst, og den har ofte bilde med bildetekst, faktaboks og mellomtitler. De viktigste punktene kommer først i nyhetsartikkelen, og er derfor skrevet utifra modellen nyhetstrekanten. En nyhetsartikkel skal ha med svar på hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan.

Enquete
Et veldig kort intervju med flere personer, som alle sammen får de samme spørsmålene. Det blir ofte tatt bilde av intervjuobjektene. "5 på gata" er eksempel på sjangeren enquete.

Leserbrev
Leserbrevet består av en menig fra publikum. Den skal handle om ett emne, og har ofte en personlig mening og er skrevet på en argumenterende form. Det starter gjerne med en beskrivelse av problemet, før det presenterer skriverens løsning og avsluttes med mulige konsekvenser av denne løsningen.

Nyhetspyramiden
En nyhetspyramide er den tradisjonelle modellen for å skrive nyhetsartikkler. Den er som en pyramide snudd på hodet, og prinsippet dens er å ha de viktigste nyhetene først. Med andre ord er stoffet skrevet med en fallende nyhetsverdi. Dette er gjort for at det skal være mulig å kutte artikkelen uten at nødvendig informasjon går tapt.

Kilder
Et arbeidshefte om journalistikk, språk og skriveglede
Håndbok for skoleavis


// © Julie Rusaanes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar